In dit artikel review ik de Joby Gorillapod 3K Kit met balhoofd. Een gorillapod is een klein en lichtgewicht statief met flexibele poten, ideaal voor de stads- en nachtfotograaf! Lees je mee?

Review Joby Gorillapod 3K Kit

Een gorillapod is een klein en lichtgewicht driepootstatief waarvan de poten flexibel en buigbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om het statief rondom een lantaarnpaal of brugleuning te plaatsen. Hierdoor kan je vanaf bijzondere en unieke standpunten fotograferen. Door het formaat ben je flexibel en onopvallend en beweeg je je gemakkelijk door de stad. Een gorillapod is bijvoorbeeld ook zeer geschikt voor ondergronden die niet volledig egaal zijn. Wat vinden we van dit statief?

Mijn eerste indruk van het statief is goed. Na het uitpakken heb je een lichtgewicht, maar voor je gevoel stevig statief in handen. Het uitvouwen van de flexibele poten gaat stroef en dat is positief. Je wil dat de poten zich stevig rondom een voorwerp kunnen klemmen. Het enige waar ik wat twijfels over had is het balhoofd. Het is een klein balhoofd met een van plastic gemaakt quick release statiefplaatje. Dit ziet eruit als een kwetsbaar deel. Ik ga ermee aan de slag en neem het statief mee op een trip door de stad.

 

Gorillapod in actie.

 

Praktijk

Ik heb de Gorillapod in de praktijk uitgeprobeerd en de binnenstad van Amsterdam was daarbij mijn speeltuin. De gorillapod voelt zich uitstekend thuis in een stedelijke omgeving en een stad als Amsterdam staat garant voor mooie plaatjes. Voor mij is het kleine formaat en lage gewicht een verademing. In Amsterdam is het vaak erg druk waardoor een groot statief niet altijd handig is. Een normaal statief is ook zwaarder dan een gorillapod en je bent over het algemeen langer bezig met het opzetten en bepalen van je compositie. Qua gebruiksgemak is het tot zover een 10.

Je kunt het statief gemakkelijk om bijvoorbeeld een lantaarnpaal of brugleuning vouwen. Daarmee is elke compositie mogelijk. Lage of hoge standpunten? Geen probleem. Uitdagende composities? Check! Hang de gorillapod bijvoorbeeld aan een brugleuning en richt de camera naar beneden richting het water. Als er dan een bootje langskomt heb je een uniek perspectief, alsof je zelf over de brugleuning kijkt. Hang je de gorillapod hoog aan een lantaarnpaal? Dan kan je een mooie overzichtsfoto maken. Doordat de gorillapod zich om een onderwerp heen vouwt, kan hij blijven hangen, in tegenstelling tot een normaal statief waarbij je beperkt bent tot een maximale hoogte.

 

Review Joby Gorillapod 3K

Lage standpunten zijn een makkie.

Het eindresultaat.

 

De gorillapod die ik mee had was de 3K, één van de grotere gorillapods. Ik moet zeggen, het was soms zenuwslopend om mijn camera aan een brugleuning te zien hangen. Als het statief eraf valt of de statiefplaat loskomt, valt alles letterlijk en figuurlijk in het water. Het vouwen van de poten om een leuning of paal kan daarom best zenuwslopend zijn. Je moet de poten zo vouwen dat het statief aan het voorwerp kan blijven hangen waar jij het omheen vouwt. Als je denkt de sweet spot te hebben gevonden, moet je het statief loslaten om het daadwerkelijk te testen. Wees altijd geduldig en zorgvuldig als je het statief gebruikt. Als ik eenmaal de sweet spot heb gevonden, dan durf ik het statief gewoon te laten hangen. Ik ben niet bang dat het statief naar beneden valt.

Wat ik wel een aantal keer ben tegengekomen is da thet statief soms heel licht wilt bewegen. Het statief komt niet los, maar beweegt heel langzaam. Vaak gebeurt dit als al het gewicht van je camera aan het statief hangt. Met lange sluitertijden of tijdens filmen zie je die beweging natuurlijk wel terug in je eindresultaat. Daarnaast kan het soms wat tijd kosten om de sweet spot van het statief te vinden. Maar, daar word je naar verloop van tijd handiger in.

Andere manieren om de gorillapod te gebruiken

Door de flexibele poten wordt de wereld van dit statief enorm vergroot. Zo kan je het gorillapod gebruiken als handvat tijdens het filmen of het maken van selfies. Ga je op fietstocht? Plaats dan een ActionCam op je gorillapod en vouw je gorillapod om je stuur heen. Wil je een groepsfoto maken? Zet je smartphone of camera op de gorillapod, zet het op tafel neer en klik! Je kan de gorillapod op vele verschillende manieren gebruiken.

Voor- en nadelen

Ik heb enorm genoten van de gorillapod, maar ben een aantal minpuntjes tegengekomen.

Beschadigingen

Ik kwam al snel wat kleine beschadigingen en krasjes tegen op het statief na het klemmen van de gorillapod om een paal of brugleuning. Dit is natuurlijk onvermijdelijk, maar het is toch jammer. Houd hier rekening mee. Over het algemeen had ik het gevoel dat ik kwaliteit in handen had en dat ik het statief zonder problemen rondom voorwerpen kan vouwen.

 

Review Joby Gorillapod 3K

 

hoogte en formaat

De Gorillapod is een klein statief. Daarmee loop je soms wat tegen beperkingen aan. Op ooghoogte fotograferen is bijvoorbeeld niet mogelijk, tenzij je het statief ergens omheen klemt en hem daarmee op ooghoogte hangt. Aan de andere kant is de hoogte ook weer een voordeel. Je kan gemakkelijk lage standpunten innemen en daarmee unieke foto’s maken.

Het formaat is ideaal, want je kunt het statief door het kleine formaat gemakkelijk met je meenemen. Het past bijvoorbeeld makkelijk in de zijkant van je rugtas. Door het lage gewicht is het ook prima om mee rond te lopen. Je zal geen last van het gewicht krijgen.

Gewicht

Ik heb de gorillapod 3K Kit gebruikt in combinatie met de Nikon Z6 en de 24-70 mm f 2.8. De gorillapod 3K kan een gewicht aan van maximaal 3 kg. Hoewel de apparatuur lichter is dan 3 kg had het statief, en vooral de statiefkop, toch wat moeite om hem goed stabiel te houden. Door het gewicht van het objectief zakte het statief soms namelijk wat naar beneden. De camera draait zich als het ware los van je statiefplaat. De Gorillapod 5K was in mijn geval beter geweest. Die kan een gewicht aan van 5 kg.

Let dus goed op het gewicht bij aankoop. Probeer een ruime marge aan te houden qua gewicht om te voorkomen dat de camera langzaam naar beneden kantelt. Wees daarbij voorzichtig met het plaatsen en verwijderen van je camera van het statief. Het statiefplaatje en quick release is erg kwetsbaar.

Er is gelukkig een Gorillapod 3K Pro Kit beschikbaar. Die heeft een betere en stevigere statiefplaat. Daarnaast kan je ook een gorillapod kopen zonder balhoofd en er een balhoofd opzetten naar keuze. Als je je eigen kop erop wilt plaatsen, let hierbij nogmaals op het gewicht. Zet er niet een te grote of zware kop op.

 

Review Joby Gorillapod 3K

Gorillapod 3K in actie.

Het eindresultaat.

 

Oordeel

Al met al heb ik enorm genoten van dit statief! Door de flexibele poten en de mogelijkheden ga je anders kijken naar je omgeving. Je gaat zoeken naar voorwerpen waaraan je het statief kunt hangen of plaatsen en je gaat op zoek naar nieuwe perspectieven en composities. Met dit statief ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik kom op plaatsen waar ik met mijn normale Leofoto statief niet kan komen.

Het gebruik van het statief is zowel leuk als een uitdaging. Zoals ik al zei vergt het geduld en zorgvuldigheid, maar je kunt tegelijkertijd niet wachten om de nieuw gevonden compositie uit te proberen. Het heeft een extra funfactor.

Mijn standpunt in deze review Joby Gorillapod 3K is natuurlijk ook die van de stads- en nachtfotograaf. Ik heb andere behoeftes dan iemand die bijvoorbeeld macrofotografie beoefent of vlogs maakt, maar daar is dit statief ook erg geschikt voor. Wat vind jij van de Joby Gorillapod? Review Joby Gorillapod 3K

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie