Voor elk soort fotografie heb je een bijpassend statief. Welk soort statief heb jij nodig voor het soort fotografie dat jij doet? Je leest hieronder een overzicht.

Wil je meer te weten komen over (de keus van) een statief? Lees dan ook mijn andere artikelen:

Nacht- en landschapsfotografie

Bij nachtfotografie en landschapsfotografie heb je zoveel stabiliteit nodig als mogelijk. Je fotografeert vaak met lange sluitertijden waarbij de kleinste beweging tijdens de opname voor onscherpte kan zorgen. Dit is de reden dat er bij dit soort fotografie gebruik wordt gemaakt van een driepootstatief. De naam zegt het al, het driepootstatief bestaat uit drie poten. De drie poten van het statief, samen met het gewicht van de camera in het midden, zorgen voor de meeste stabiliteit.

Stadsfotografie

Fotografeer je veel in de stad en wil je gebruik maken van een statief? Kijk dan eens naar een gorillapod. Een gorillapod is een klein driepootstatief waarvan de poten flexibel en buigbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om het statief rondom een lantaarnpaal of brugleuning te plaatsen. Door het formaat ben je flexibel en onopvallend. Door de poten kan je vanaf bijzondere en unieke standpunten fotograferen. Een gorillapod is ook zeer geschikt voor ondergronden die niet volledig egaal zijn.

 

Gorillapod vs driepootstatief

Links gorillapod, rechts driepootstatief

Gorillapod in actie.

 

Reisfotografie

Als je op reis bent wil je het liefst een zo licht en klein mogelijk statief hebben. Gelukkig zijn er reisstatieven. Dit zijn statieven die, als ze opgevouwen zijn, niet al te groot zijn en een licht gewicht hebben. Zo kan je tijdens je reis van je statief gebruik maken zonder dat je het gevoel hebt dat je het statief met je mee sleept.

Sport- of actiefotografie

Fotografeer je veel sport of actie met telelenzen? Dan kan je het best een monopod kiezen. Een monopod wordt ook wel een ‘eenbeenstatief’ genoemd. Een monopod biedt niet de stabiliteit die een driepootstatief heeft, maar een monopod ondersteunt wel het gewicht van jouw telelens. Dit maakt het mogelijk om met zware objectieven uit de hand te schieten terwijl je tegelijkertijd stabiel en beweegbaar blijft. Dit maakt een monopod ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld vogel in vlucht fotografie.

Natuurfotografie of macrofotografie

Voor natuurfotografie biedt het driepootstatief de meeste stabiliteit, maar als natuurfotograaf heb jij vaak een extra wens. Dat is dat je zo laag mogelijk bij de grond wilt fotograferen voor jouw macrofoto’s, ook met statief. Dan is het belangrijk dat je naar de minimale hoogte van een statief kijkt. Veel statieven kunnen tegenwoordig hun poten helemaal omhoog zetten of de middenkolom volledig omdraaien. Dit maakt het mogelijk om vanaf een minimale hoogte te fotograferen van zo’n 30 cm of lager.

 

Leofoto carbon statief nachtfotografie

Minimale hoogte.

Vloeistofkop videokop statief

Voorbeeld van een statiefkop.

 

Video

Bij video is stabiliteit belangrijk, maar de kop is nog veel belangrijker. Je wilt namelijk vloeiende bewegingen kunnen maken. Of je nu van links naar rechts of van boven naar beneden wilt bewegen, het is belangrijk dat je statiefkop dit soepel doet. Als dit niet aan de orde is, dan zul je je video’s zien schokken en haperen. Een vloeistofkop biedt de oplossing. Een vloeistofkop is een kop die soepele bewegingen mogelijk maakt.

Studio- of architectuur

Fotografeer je veel in de studio en maak je daarbij gebruik van een statief? Dan is het gewicht van het statief waar jij naar kijkt. Hoe zwaarder het statief, hoe meer stabiliteit je hebt. Natuurlijk wil je een lichtgewicht statief als je veel onderweg bent, maar als je de meeste tijd op één plek besteedt, dan is een zwaar statief aan te raden. Vooral bij architectuurfotografie is dit belangrijk. Veel architectuurfotografen maken HDR foto’s of gaan foto’s stacken. Bij dit soort technieken moet elke foto precies hetzelfde standpunt hebben. Een millimeter verschil in compositie kan dit al verpesten.

Welk soort statief kies jij?

 

Waar let je op bij aankoop van een statief

Gratis e-book: waar let je op bij aankoop van een statief?

We zien het constant tijdens onze workshops. Statieven die eigenlijk te licht zijn en te onstabiel om scherpe foto’s mee te maken. Het is begrijpelijk, want de aankoop van een camera is al duur genoeg. Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een goed statief? In dit gratis e-book gaan we hier dieper op in met o.a. tips over:

  • Soorten statiefkop
  • Minimale en maximale hoogte
  • Gewicht en materiaal

Download hier het gratis e-book!