Welke lens je moet gebruiken is een veelgestelde vraag, maar ook een lastige vraag om te beantwoorden. Er zijn enorm veel lenzen op de markt en veel soorten fotografie om te beoefenen. Wat we wel voor je kunnen doen is uitgebreid vertellen welke soorten lenzen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn. In dit artikel hebben we het specifiek over het verschil tussen een zoomlens en prime lens.

Dit artikel is onderdeel van een serie over lenzen. Lees ook de andere berichten in deze serie: ‘uitleg over soorten lenzen: groothoeklens, zoomlens of telelens‘ en ‘de perfecte lens bestaat niet‘.

Verschil tussen een zoomlens en prime lens

Je kunt een lens onderverdelen in twee hoofdcategorieën:

  • Zoomlens
  • Prime lens

Met zoomlenzen kan je  in- en uitzoomen. Ze hebben een variabel brandpuntafstand. Met prime lenzen kan je niet in- of uitzoomen. Prime lenzen hebben een vast brandpuntafstand. Dit is het grootste verschil tussen deze lenzen, maar er zijn meer verschillen.

 

Verschil zoomlens of prime lens

Zoomlens links, prime lens rechts.

 

Voor- en nadelen zoomlens

Met zoomlenzen is het mogelijk om je eigen standpunt te veranderen door in- of uit te zoomen zonder jezelf te verplaatsen. Je hebt met een zoomlens een groter bereik en is daarom veelzijdiger en praktischer in gebruik dan een prime lens. Bijkomend voordeel is dat je minder vaak van lens hoeft te wisselen. In plaats van drie prime lenzen hoef je bij wijze van spreken maar één zoomlens mee te nemen.

Een nadeel van zoomlenzen is dat de kwaliteit over het algemeen een stuk minder is. Je mist wat scherpte en details ten opzichte van een prime lens. Dit komt doordat de zoomlens over het gehele bereik goed moet presteren. Dat is zeker niet altijd het geval. Het kan zijn dat de optimale scherpte in het midden of aan het begin van de lens zit. Daarnaast zijn zoomlenzen vaak zwaarder en langzamer qua autofocus, omdat ze meer bewegende onderdelen bevatten en meer glas. Zoomlenzen worden al snel erg duur als je een optimale kwaliteit zoomlens wilt hebben.

Voor- en nadelen prime lens

Met prime lenzen kan je niet inzoomen. Hierdoor ben je beperkt in het gebruik. Je moet jezelf verplaatsen om het onderwerp in beeld te brengen zoals jij dat wil of vaker van lens wisselen. Dat is niet altijd praktisch. De kans dat je dat ene moment mist is groter. Daar staat tegenover dat prime lenzen kwalitatief vaak beter zijn, omdat er minder bewegende onderdelen en glas in zitten dan in zoom lenzen. Prime lenzen zijn over het algemeen vaak steviger, lichter en de autofocus sneller.

 

Prime lens Nikon Canon

Prime lens Nikon en Canon.

 

Prime lenzen bevatten ook sneller een groot diafragma waardoor deze vaker lichtsterk zijn. Denk aan f 2.8, maar ook f 1.8 of zelfs f 1.4, Dat is fijn als je veel ‘bokeh’ (onscherpte) wilt laten zien of als je weinig licht om je heen hebt. Een ander voordeel is dat een prime lens nauwelijks tot geen vertekening laat zien, omdat het objectief volledig is geoptimaliseerd op één enkel brandpuntafstand.

Het nadeel van het niet kunnen zoomen is meteen een groot voordeel. Je gaat namelijk veel beter kijken naar je compositie, puur doordat je niet in- of uit kunt zoomen. Het is niet voor niets dat je regelmatig een ’50 mm challenge’ tegenkomt waarin fotografen 50 dagen lang met een 50mm lens fotograferen. Je leert hier super veel van!

Voor- en nadelen op een rij:

Prime lenzen:

+ Bevatten meer detail en scherpte
+ Nauwelijks tot geen vertekening
+ Zijn vaker lichtsterk
+ Licht in gewicht
+ Snelle autofocus
+ Over het algemeen goedkoper
+ Compact
– Beperkt in gebruik
– Vaker wisselen van lens

Zoomlenzen:

+ Veelzijdig in gebruik
+ Bieden gewoonlijk beeldstabilisatie
+ Geen lenzen wisselen
– Wisselende kwaliteit
– Zwaarder en groter
– Goede kwaliteit zoomlenzen zijn duur

 

Verschillende soorten lenzen uitgelegd

 

Welke lens is de juiste keuze voor jou?

Nu je dit hebt gelezen is het logisch om te denken dat je vanaf nu altijd prime lenzen moet kopen vanwege de vele voordelen ten opzichte van zoomlenzen. Maar welke lens je kiest hangt enorm af van wat je fotografeert. Fotografeer je veel actie of bewegende onderwerpen, dan is de veelzijdigheid van een zoomlens ideaal. Je kunt makkelijker je onderwerp volgen, ook als het onderwerp dichterbij komt of verder weg gaat terwijl jij op dezelfde plek blijft staan. Maak je veel reportages of series van een gebeurtenis? Ook dan is een zoomlens zeer handig, omdat je overzichtsfoto’s, portretten en details kunt fotograferen met maar één lens.

Neem je vaak de tijd voor een foto zoals bij bijvoorbeeld macro, portret, landschap of productfotografie? Dan is een prime lens de beste keuze. Neem je tijd om het juiste brandpuntafstand te kiezen. Besteed veel aandacht aan je compositie door niet stil te staan, maar door lekker te bewegen. Als je uiteindelijk je foto hebt gemaakt, heb je een betere kwaliteit foto met meer scherpte en details. Dat prime lenzen lichtsterk zijn is prachtig, omdat je dan die mooie onscherpte in de achtergrond krijgt.

Je weet nu het verschil tussen een zoomlens en prime lens. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!