Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen: welke lens moet ik gebruiken als ik zus of zo ga fotograferen? Dit is een vraag met heel veel goede antwoorden. Wat ik vaak lees is dat er door amateurfotografen één specifieke lens genoemd wordt en dat men zich daar aan vast blijft houden. Niet doen! Met elke lens kan je mooie resultaten krijgen, als je maar probeert.

Dit artikel is onderdeel van een serie over lenzen. Lees ook de andere berichten in deze serie: ‘uitleg over soorten lenzen: groothoeklens, zoomlens of telelens‘ en ‘het verschil tussen zoomlens en prime lens‘.

Landschapsfotografie als voorbeeld

Bij landschapsfotografie denkt het gros van de mensen meteen aan een groothoeklens, omdat je hiermee veel in beeld kunt brengen. Dat klinkt logisch, maar laat je vooral niet vertellen dat je per se een groothoeklens mee moet nemen als je landschapsfoto’s gaat maken. Een zoom- of telelens kan ook hele mooie foto’s opleveren, misschien nog wel mooier dan bij het gebruik van een groothoeklens.

Met een groothoeklens ben je beperkt in wat je kunt fotograferen, juist omdat je zoveel in beeld kunt brengen. Je kunt er weinig mee variëren. Met een telelens is de variatie groter. Je kunt onderwerpen fotograferen die ver weg liggen. Je kunt meer mooie of bijzondere details vastleggen die je opvallen. Je kunt ook heel abstract fotograferen. Met groothoeklenzen ben je gebonden aan overzichtsfoto’s of een mooie voorgrond.

16 mm brandpuntafstand.

200 mm brandpuntafstand.

 

Natuurlijk kan je ook prachtige foto’s maken met een groothoeklens, maar daar houdt het niet op. Neem als het kan je telelens mee en zoek verder naar al het moois in het landschap. Je zult merken dat je anders gaat kijken, veel meer foto’s maakt en uiteindelijk meer variatie hebt in je foto’s. Dat maakt fotografie leuk!

Weet welke lenzen er zijn

In een eerder artikel hebben wij uitleg gegeven over de beschikbare soorten lenzen, van groothoeklens tot telelens. Per soort lens hebben we de effecten en mogelijkheden benoemd. Hier begint het kiezen van de juiste lens mee, met kennis over de beschikbare lenzen. Als jij weet welke lenzen er zijn en wat de effecten zijn, dan kan je voor jezelf de juiste keuze maken, passend bij jouw wensen. Natuurlijk kan je anderen nog steeds om advies vragen, maar laat jouw eigen keuze de overhand nemen en niet de keus van iemand anders.

Doe eens gek!

We hebben landschapsfotografie als voorbeeld gebruikt, maar dit geldt natuurlijk voor alle andere vormen van fotografie. Neem jij altijd je zoomlens mee als je op pad gaat? Laat die de volgende keer dan lekker thuis. Pak eens een telelens of een prime lens in plaats van die veilige zoomlens en bekijk welke foto’s je hiermee kunt maken. Het uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen proberen, daar leer je van fotograferen!

 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!