Volle maan fotograferen: basis instellingen en handige tips
De volle maan fotograferen is ontzettend gaaf om te doen, vooral omdat het eigenlijk heel makkelijk is. In dit artikel lees je de basis die je moet weten om de volle maan op foto vast te leggen.
Allereerst is het belangrijk om drie dingen te onthouden:
- De maan geeft ontzettend veel licht. Hierdoor is het mogelijk om de maan uit de hand te fotograferen
- De maan beweegt ontzettend snel. Lange sluitertijden zorgen ervoor dat de maan bewogen wordt.
- Als je de maan beeldvullend wilt fotograferen zit je al snel aan 600 mm en langer.
Met deze kennis in je achterhoofd wordt het al een stuk makkelijker. Het gebruiken van een lange sluitertijd en statief is niet noodzakelijk. Wel gaan we alsnog de instellingen handmatig veranderen, omdat de camera zich in de automatische stand geen raad weet met de felheid van de maan.
Instellingen
Kies een korte sluitertijd
Een sluitertijd van 1/160 of 1/100 is vaak al voldoende om de volle maan te fotograferen. Een langere sluitertijd is dus niet nodig. Een lange sluitertijd zorgt voor overbelichting en je maan zal onscherp worden door de rotatie van onze planeet. Een statief is ook niet noodzakelijk, omdat je met 1/100 scherp uit de hand kunt fotograferen. Fotograferen met een statief kan ontzettend lastig zijn door de snelheid waarmee de maan door je beeld vliegt. Als je de maan net mooi in je beeld hebt, dan staat de maan 5 seconden later alweer heel ergens anders.
Kleiner diafragma
De maan staat 348.000 km van de aarde vandaan. Je wordt dus niet meteen afgestraft als je een open diafragma gebruikt. Omdat de maan zoveel licht geeft kan je je diafragma best wat dichtknijpen voor meer scherpte in je foto, bijvoorbeeld f 5.6 of f 8. Het is niet nodig om lichtsterke lenzen te gebruiken.
Lage ISO-waarde
Probeer een zo laag mogelijke ISO-waarde te gebruiken. Dat zal misschien niet altijd lukken met de bovengenoemde waarden van sluitertijd en diafragma. Als dat het geval is, wees dan niet bang om je ISO-waarde iets omhoog te gooien. Denk aan ISO 200 of ISO 400. De meeste camera’s kunnen prima met deze waarde omgaan zonder al teveel ruis te gaan zien. Hoe hoger je ISO, hoe sneller je je sluitertijd kan instellen.
Fotografeer in RAW
Het kan zijn dat je achteraf niet helemaal tevreden bent met je foto. Je moet je foto tenslotte beoordelen via je kleine LCD-scherm. Misschien wil je de witbalans achteraf aanpassen of nog wat tweaken aan je belichting. In dat geval is het aan te raden om in RAW te fotograferen zodat je in de nabewerking genoeg bewerkingsvrijheid hebt.
Fotografeer je normaal niet in RAW? Het is mogelijk om foto’s in zowel RAW als JPEG op te slaan. Dan heb je de JPEG foto die meteen klaar is om te delen, maar ook de RAW foto voor als je later alsnog wat wilt bewerken.
Een statief gebruiken
Als je met een telelens fotografeert of met een bridgecamera, dan kan het lastig zijn om je apparatuur volledig stil te houden. Elke kleine trilling wordt tenslotte flink uitvergroot bij het gebruik van een telelens of bridgecamera. Om deze trillingen te minimaliseren kan je je apparatuur alsnog op statief zetten, mocht het je niet lukken om scherpe maanfoto’s te maken.
Gebruik je een statief? Vergeet niet om te fotograferen met een draadontspanner of afstandsbediening om trilling van het handmatig afdrukken te voorkomen. Zet ook de beeldstabilisatie uit op je lens.
Lees hier meer tips om altijd de meest scherpe foto’s te maken.
Handmatig scherpstellen
De autofocus zal moeite hebben met scherpstellen door de grote contrasten. Probeer daarom handmatig scherp te stellen. Dit kan op twee manieren:
- Verplaats handmatig je autofocuspunt en plaats je autofocuspunt op de rand van de maan of op de kraters van de maan. Dit vergroot de kans dat de autofocus wél kan scherpstellen. Stel je autofocus in op ‘Single Autofocus Point’.
- Gebruik handmatige focus (MF). Je autofocus staat nu uit en door middel van het draaien aan je scherpstelring stel je scherp.
In de analoge tijd, toen er nog geen autofocus was, werd er scherp esteld op ‘oneindig’. Dit kan met veel lenzen tegenwoordig ook. Als je op oneindig scherp stelt weet je bijna 100% zeker dat jouw maan scherp zal worden. Op oneindig scherpstellen doe je door je lens op het ‘achtje’ te zetten. Bij sommige lenzen is het volledig scherp op het streepje, bij andere lenzen net voor of na het streepje. Het voordeel van scherpstellen op oneindig is dat je niet steeds opnieuw hoeft scherp te stellen.
Maak tegelijkertijd gebruik van je Live View en zoom via je LCD-scherm in op de maan. Als je aan de scherpstelring draait om op oneindig scherp te stellen, dan kan je op je LCD-scherm meteen zien of de maan scherp is, ja of nee. Controleer altijd je foto op scherpte nadat een opname is gemaakt.
Haal je filters eraf
Het gebruik van een UV- of protectiefilter kan nadelige gevolgen hebben voor je foto. Je hebt een grotere kans op lensflare en reflecties en het kan gebeuren dat je een dubbele maan ziet. Schroef altijd dit type filters van je objectief af. Gebruik liever een zonnekap. Deze tip geldt overigens voor avondfotografie in het algemeen; filters eraf, zonnekap erop.
Dit waren de basistips voor het fotograferen van de volle maan. Ga jij de volle maan fotograferen? Vergeet dan niet om je resultaten te delen! Dit kan op Instagram via #Avondfotografie of plaats je foto in onze facebookgroep.
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot