Hoe maak je avondfoto’s zonder statief?
Het is goed mogelijk om avondfoto’s te maken zonder statief. Je bent niet altijd in de gelegenheid om een statief te gebruiken of je wil mensen scherp en niet bewogen in beeld hebben. In dit artikel lees je waar je in dit geval op moet letten.
Vergeet lange sluitertijd
Om tijdens de avond een goed belicht beeld te krijgen kies je een lange sluitertijd. Een lange sluitertijd zonder statief betekent dat je je handen secondenlang perfect stil moet houden. Dat lukt niemand. Je hebt dus andere instellingen nodig, te beginnen met een kortere sluitertijd. Normaliter kan je vanaf ongeveer een sluitertijd van 1/60 sec nog scherp uit de hand fotograferen. Maar er is een vuistregel: stel altijd een sluitertijd in die gelijk is aan je brandpuntafstand. Fotografeer je met 200mm? Kies dan een sluitertijd van minimaal 1/200. Fotografeer je op 20 mm? Kies dan een sluitertijd van minimaal 1/25.
Heb je beeldstabilisatie? Dan heb je vaak zo’n 1 à 2 stops speling. De beeldstabilisatie compenseert kleine bewegingen die jij maakt als je uit de hand fotografeert. Dit houdt in dat je met behulp van beeldstabilisatie op 1/15 kunt schieten in plaats van 1/60. Dat scheelt. De beeldstabilisatie voorkomt echter geen bewogen foto’s wanneer de sluitertijd niet is aangepast op het te fotograferen onderwerp.
Het kiezen van een korte sluitertijd betekent een donkere foto. Daarom is het zaak om je diafragma en ISO zo aan te passen dat je een goed belichte foto krijgt. Dit kan je doen door je diafragma zo open mogelijk te zetten waardoor er meer licht op je sensor valt. Of dit genoeg is voor een goed belichte foto is afhankelijk van de hoeveelheid licht in je omgeving. Is je foto na het openen van je diafragma nog steeds te donker? Dan kan je je ISO-waarde verhogen. Kies dus een sluitertijd waarmee je nog uit de hand kunt schieten, kies een open diafragma en zet vervolgens je ISO omhoog als dat nog niet genoeg is. Hoe hoog jouw ISO moet staan ligt aan de hoeveelheid licht dat je om je heen hebt. Dat is per situatie anders. Soms heb je bij ISO-waarde van 400 een goed belichte foto, soms pas bij ISO 3200. Hou bij het kiezen van de juiste belichtng altijd del lichtmeter en je histogram in de gaten.
Concessies
Het kiezen van een open diafragma betekent dat jouw beeld niet overal volledig scherp zal zijn. Dat is niet altijd erg als je die kleine scherptediepte wilt hebben die je bijvoorbeeld ziet bij portretten of als je tijdens een feest of evenement fotografeert. Bij een landschap wil je vaak wel die volledige scherpte. Wanneer je landschappen wilt fotograferen, dan is het statief of stabiele ondergrond wenselijk. Heb je geen statief bij de hand, dan moet je genoegen nemen met een minder scherpe foto.
Het verhogen van je ISO heeft als gevolg dat er meer ruis te zien zal zijn. Hoeveel ruis dat zal zijn ligt aan onder andere jouw camera. Een full frame camera zal minder ruis vertonen op ISO 3200 dan een crop camera doet op ISO 3200. Daarnaast ziet een lichtere foto, die achteraf niet opgehelderd wordt in de nabewerking, er vaak beter uit. Ruis is namelijk voornamelijk zichtbaar in de donkere delen van je foto. Wanneer je die gaat ophelderen komt de ruis pas echt goed tevoorschijn. Tools gebruiken om de ruis te verminderen kan als de ruis niet enorm is. Anders heeft het weinig zin. Het verminderen van ruis heeft namelijk een negatieve invloed op de scherpte van de foto. Maak je geen gebruik van nabewerkingsprogramma’s? Dan is de ruisreductie op de camera een oplossing.
Zoek het licht op
Het heeft natuurlijk weinig zin om met deze instellingen te fotograferen als er in jouw omgeving weinig licht is te vinden. Jouw ISO moet dan zo hoog staan dat de ruis veel te veel zal worden. Zoek daarom het licht op. Als je in de wintertijd besluit om op reis te gaan naar bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Amsterdam tijdens het Light Festival, dan is er vaak voldoende licht om een goede foto te maken. Er is dan veel sfeerverlichting. Een portret maken bij een lantaarnpaal of het licht van je smartphone is ook een goede mogelijkheid.
Zoek een stabiele ondergrond
Wil je dan toch lange sluitertijden fotograferen, zoek dan een stabiele ondergrond zoals een muurtje waar je je camera op kunt zetten. Je zal waarschijnlijk niet de ideale compositie hebben, maar je krijgt hiermee wel de mogelijkheid om vast te leggen wat je wil vastleggen.
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot