Elk jaar rond 21 juni, de langste dag van het jaar, is het mogelijk om een bijzonder weersverschijnsel te bewonderen: de lichtende nachtwolken. Lichtende nachtwolken zijn zilverblauw van kleur, lijken uit laagjes te bestaan en lijken uitgestreken door de wind. Rutger Bus vertelt over dit fenomeen en verschillende fotografen laten hun fantastische foto’s zien.

Allereerst: hoe ontstaan lichtende nachtwolken?

“Wie in de maand mei, juni en juli rond middernacht naar de hemel kijkt heeft grote kans om lichtende nachtwolken te spotten. Deze wolken bevinden zich in de bovenste lagen van onze atmosfeer op zo’n 80 km hoogte. De wolken zijn juist ’s nachts goed te zien omdat de zon deze wolken, welke grotendeels uit ijskristallen bestaan, op dat moment nog beschijnt waardoor ze oplichten aan de donkere hemel. Ze hebben een beetje een zilverachtige gloed en er zitten vaak golfvormige patronen in die best snel lijken te veranderen van plaats en structuur. Dit komt doordat het op grootte hoogte extreem hard waait waardoor de wolken snel van vorm en plaats kunnen veranderen. Maak maar eens een timelapse van dit verschijnsel. Je zult verbaasd zijn over de fraaie golfbeweging die de wolken maken in een relatief kort tijdsbestek. Wie rond middernacht richting het Noorden had gekeken had dit vrij zeldzame weerverschijnsel goed kunnen zien.“

Hoe fotografeer je lichtende nachtwolken?

Lichtende nachtwolken zie je natuurlijk in het donker en dat betekent lange sluitertijden. We maken gebruik van een statief of stabiele ondergrond. We houden de ISO zo laag mogelijk en het diafragma stel je in afhankelijk van hoeveel scherpte je wilt. Stel je diafragma in tussen f 8 en f 11 als je alles scherp wilt. Stel je diafragma in op f 2.8 of f 4 als je een duidelijke voorgrond hebt of diepte wilt laten zien. De juiste sluitertijd is afhankelijk van hoeveel licht de wolken geven. Je wilt natuurlijk niet dat de wolken onderbelicht of overbelicht zijn. Dat is dus even uitproberen, maar je lichtmeter op 0 is een goed uitgangspunt.

Rutger Bus

 

Lichtende nachtwolken Rutger Bus

Leekstermeer in Drenthe.

Rutger bus lichtende nachtwolken

 

Renzo Gerritsen

“Wat kan de nacht toch wonderschoon zijnn Gefotografeerd bij de Sloterplas in Amsterdam.“

 

Renzo Gerritsen

ISO 100, f 11, 10 sec.

 

Sjoerd van der Wal

“Als fotograaf is het handig en leerzaam om meteorologen en astronomen via twitter te volgen zodat je op de hoogte bent van komende verschijnselen in de lucht of de ruimte. Vorige week zag ik mijn tijdlijn opeens vollopen met berichten over lichtende nachtwolken. Nooit van gehoord, dus snel naar buiten gekeken uit mijn dakraam en boven de bomen zag ik een soort golfpatroon in de wolken, terwijl het al ver na zonsondergang was. Snel de camera op statief gezet en vanuit mijn dakraam deze foto gemaakt.“

 

Sjoerd van der Wal

EXIF: ISO 1600, f 2.8, 4 sec.

 

Quirien Marijs

“De lichtende nachtwolken weer te zien, dus ben ik nog even vlakbij huis aan deze kreek aan het fotograferen geslagen.“

 

Quirien Marijs

ISO 1100, f 11, 47 sec

 

Bart Harmsen

“Afgelopen donderdag net na zonsondergang waren de lichtende nachtwolken, ook wel ‘noctiluctend clouds’, zichtbaar aan de noordwestelijke horizon. Het ontwikkelde zich al gauw tot een bijzonder fraai display! Het was de beste sinds jaren. De windstille condities zorgden voor prachtige weerspiegelingen in het water!“

 

Bart Harmsen

EXIF: ISO 250, f 7.1, 13 sec.

 

Willem Vernooij

“Wil je net naar bed gaan om 24.00 uur, komt er nog een tip binnen. Dat er weer lichtgevende wolken te zien zijn! Gauw in de auto gesprongen en kijken voor een herkenbaar Gorcums plekkie. Het is vanaf de Korenbrug geworden. 22-06-2019 om 0.14 uur.“

 

Willem Vernooij

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!