Tijdens avondfotografie heb je al snel te maken met grote contrastverschillen. Je ziet dan donkere schaduwen en uitgebeten hooglichten in je foto. Dit kan je oplossing door een HDR foto te maken. In dit artikel laat ik je aan de hand van een voorbeeld zien wat de meerwaarde van een HDR foto is.

Je maakt een HDR foto door minimaal drie foto’s samen te voegen; een onderbelichte foto, een goed belichte foto en een overbelichte foto. De bedoeling hiervan is dat je de balans in het licht weer terug brengt en dat je een minder groot contrastverschil ziet. Lees hier meer over HDR fotografie.

Koppelpoort Amersfoort

De Koppelpoort in Amersfoort is naast prachtige historie een fantastisch object om te fotograferen. Dit komt mede doordat de Koppelpoort zo mooi uitgelicht is. Dit is voor mij reden genoeg om de Koppelpoort op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit heb ik tijdens het blauwe uurtje gedaan. Ik keek tijdens het fotograferen goed naar mijn lichtmeter en histogram en kreeg onderstaande eerste foto als resultaat. Dit is het resultaat direct uit de camera. Dit ziet er goed uit toch? Maar het kan beter.

EXIF: 24mm, f / 10, 25 sec, ISO 100 met de Nikon D850.

 

RAW uit de camera

RAW uit de camera

Foto bewerkt

De bewerkte foto.

 

Met een beetje nabewerking kan je de RAW-foto met wat simpele aanpassingen een stuk mooier maken. Dat zie je hierboven. Ik doe deze bewerkingen in Adobe Lightroom. Allereerst zet ik de vinkjes bij ‘Lenscorrectie’ aan en zet ik de foto en het Koppelpoort volledig recht in ‘Transformatie’ (hier lees je meer over deze bewerkingen). Vervolgens voeg ik meer scherpte toe in ‘Details’. Omdat het een RAW-foto betreft verhoog ik het contrast een beetje, speel ik wat met de witbalans, hooglichten en schaduwen en voeg ik wat verzadiging of levendigheid toe. Dat brengt mij op het resultaat hieronder.

Het resultaat is een foto met meer kleur, contrast en scherpte; drie dingen die een RAW-foto altijd nodig heeft. De blauwe lucht is nu veel meer aanwezig. De schaduwen heb ik iets omhoog gehaald om meer detail in de donkere delen te laten zien. Hierdoor zie je bijvoorbeeld in het water meer blauw en duidelijker de torens. Dit bewerkte resultaat ligt, geloof het of niet, dichterbij de realiteit dan de eerste foto die direct uit de camera komt.

Maar dan komt nu de HDR foto…

De HDR-foto bestaat uit vijf foto’s; twee onderbelicht, één goed belicht en twee overbelicht. Tussen de foto’s door zat steeds één stop verschil. Persoonlijk vind ik de HDR foto een stuk mooier dan de bewerkte RAW-foto.

De details in de schaduwen zijn meer aanwezig. Dit zie je goed in het water en in de huisjes links. De kleur van de foto is ook mooier geworden. Dit komt doordat je minder aanpassingen hoeft te doen aan de hooglichten. Het naar beneden halen van de hooglichten maakt je foto snel ‘flets’ en onfris. Bij een HDR-foto is dit niet nodig, mits goed uitgevoerd. Daarnaast vind ik de belichting van de Koppelpoort zelf flink verbeterd, mede doordat de hooglichten mooier zijn en de kleur iets warmer is. Al met al is deze HDR-foto net een stapje mooier dan de enkele belichting.

 

Foto bewerkt

Nogmaals de bewerkte foto.

Meerwaarde van een HDR foto

De HDR foto.

 

Lantaarnpalen

Het fotograferen van lantaarnpalen tijdens avondfotografie is altijd een uitdaging. Lantaarnpalen worden tenslotte heel snel overbelicht. Je kunt dit oplossen door een HDR-foto te maken die uit meer foto’s bestaat dan drie.

In onderstaand voorbeeld zie je een foto gemaakt door Quirien Marijs. Op de linkerfoto zie je wat voor effect het heeft als je de hooglichten in de min zet tijdens de nabewerking. Het wordt flets en er komt geen detail meer terug in de hooglichten. In de rechterfoto zie je de HDR-foto. Wat in deze foto opvallend is zijn de lantaarnpalen. Deze bevatten 100% detail. Dit komt doordat de HDR-foto uit maar liefst 13 foto’s bestaat! Dat is een groot verschil met de HDR-foto van de Koppelpoort die uit drie foto’s bestaat.

 

De enkele belichting bewerkt.

De HDR foto.

 

Hopelijk maakt dit artikel duidelijk wat de meerwaarde van een HDR foto is. Wat vind jij van de resultaten? En welke foto heeft jouw voorkeur? Ik ben benieuwd! Je kunt het mij laten weten in de reacties.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!