De sensor is het hart van je camera en daar moet je goed voor zorgen. Het is belangrijk dat je op de juiste manier je lenzen wisselt. Helaas zie ik het nog dagelijks mis gaan. In dit bericht lees je tips voor het verwisselen van je lens op de juiste manier. Bescherm je sensor!

Tips voor het verwisselen van je lens

Bij spiegelreflexcamera’s zal de sensor van je camera niet meteen bloot komen te liggen, omdat de spiegel voor de sensor zit. Toch wordt het wel een stuk kwetsbaarder. Als je de lens van je camera haalt heeft stof, zand of ander viezigheid zijn weg naar de sensor snel gevonden. Het resultaat is een vlek op elke foto die je maakt of in het ergste geval een kras op de sensor. Werk je met een systeemcamera? Een systeemcamera heeft geen spiegel! Het risico op vuil of krassen op je sensor wordt hiermee veel groter. Wees extra voorzichtig met het wisselen van lenzen op systeemcamera’s.

Waar het vaak mis gaat is dat men zich niet bewust is van de mogelijke risico’s. De camera blijft bijvoorbeeld veel te lang staan zonder lens erop. Het wisselen wordt gedaan in een vieze omgeving of buiten als het waait. Dit zijn factoren die de kans vergroten op vuiligheid in je camera.

 

Tips voor het verwisselen van je lens

Lensopening met spiegel.

 

Zoek een veilige omgeving

Dit is de eerste stap. Zorg dat je op een beschutte plek en uit de wind staat. Doe het bij voorkeur binnen en neem je tijd. Voorkom vieze handen en zorg ervoor dat de ondergrond schoon is waar je de lenzen op gaat verwisselen. Het is simpelweg belangrijk dat alles schoon is zodat geen enkel vuiltje in je camera kan komen. Je verkleint hiermee het risico op stof of vuil op je sensor. Let er ook op dat je genoeg ruimte hebt. Je wil je lens niet van tafel stoten of de lens of camera laten vallen, omdat je met je handen vol staat. Gebruik je een cameratas om je spullen in op te bergen? Maak die tas dan regelmatig leeg en haal er even een stofzuiger doorheen. Stof of zand in je tas in funest voor je apparatuur.

Let op: stof is lastig te voorkomen. Geen paniek. Mocht er een stofje in de camera terecht komen, veeg het dan niet weg met je vingers of een doekje. Gebruik bij voorkeur een blaasbalgje om de stof voorzichtig weg te blazen.

Lees ook: Camera onderhouden: waar let je op?

Hou lens, lensdop en bodydop paraat

Hoe korter de lens van de camera af is, hoe beter. Persoonlijk draai ik de lens eraf en draai ik meteen de bodydop op de camera. Nu kan ik de camera gewoon wegzetten. Er kan geen stof of vuil meer in de camera terecht komen. De lens die eraf is gehaald krijgt zijn achterdop en lenskap terug en verdwijnt in de tas. Dan pak ik de lens die ik op de camera wil zetten en verwijder ik hiervan de achterdop. Vervolgens gaat de bodydop weer van de camera. Ik draai nu met beleid de lens erop en klaar is Kees. Op deze manier kan ik snel, maar goed mijn lenzen wisselen.

Richt de lensopening naar beneden

Als je geen bodydop bij de hand hebt, richt je lensopening dan naar beneden. Zo kan er niks in waaien of vallen. De lensopening naar beneden houden is altijd een goede tip, dus hou die in gedachten.

 

Tips voor het verwisselen van je lens

Sensorvlekken, stofvlekken vamera

Stof en vuiligheid op de sensor.

 

Zet de camera uit

Het gebeurt weleens dat je per ongeluk op de ontspanknop drukt. Bij een spiegelreflexcamera opent zich de spiegel en komt de sensor eventjes bloot te liggen. Dit kan net genoeg zijn voor een stofje of vuiltje op de sensor. Het is verstandig om de camera uit te zetten als je bezig bent met het verwisselen van je lens.

Contactpunten

Jouw lens communiceert middels contactpunten met de body. Ook hier kan na verloop van tijd wat viezigheid op komen waardoor de lens niet goed meer met de camera communiceert. Het gevolg is dat de autofocus niet helemaal goed meer werkt. Het kan ook zijn dat je hierdoor een foutmelding op het scherm van je camera ziet. Om de contactpunten schoon te houden kan je bijvoorbeeld een wattenstaafje met alcohol gebruiken. Zit er in ieder geval niet met je vingers aan. Let ook goed op de bevestigingspunten. Jouw lens kan maar op één manier op de camera. Op de lens en camera zie je stippen, rood of wit. Plaats die stippen tegenover elkaar en je voelt de lens erin ‘vallen’. Draai de lens nu voorzichtig vast totdat je hem hoort klikken. Als je dit niet doet kan je de contactpunten beschadigen.

Stofje op de sensor! Wat nu?

Geen paniek! Je kon eerder lezen dat een stofje of ander vuiltje op de sensor niet het einde van de wereld is. Dit kan namelijk gewoon schoon gemaakt worden. Het schoonmaken van de sensor gaat met een middeltje en een kwast en is een heel delicaat karwei. Als je dit nooit eerder gedaan hebt raad ik het af om het zelf te doen. Ga naar een cameraspeciaalzaak. Daar kunnen ze je sensor schoonmaken op de juiste manier. Hou er dan wel rekening mee dat je de camera soms een dag of twee moet achterlaten en dat er een volle accu in de camera moet zitten. Hoe weet ik of er stof op mijn sensor zit? Dan zie je een donker plekje terug op precies dezelfde plek in elke foto.

Dit waren de tips voor het verwisselen van je lens. Met deze tips weet je hoe je op de juiste manier je lenzen moet wisselen. Bescherm altijd de sensor van je camera door het cameragat af te schermen en lijn je lens en camera goed af bij het bevestigen van de lens.

 

Toegang tot onze gratis bibliotheek

Onze bibliotheek is gevuld met e-books en spiekbriefjes! Download handige hulpmiddelen en tips die je tijdens het fotograferen kunt raadplegen. Met o.a.:

  • Belichtingsdriehoek spiekbriefjes
  • 10 tips voor optimale scherpte
  • Noorderlicht fotograferen en meer

Ik wil toegang tot de gratis bibliotheek!