De term ‘crop camera’ is een veelgebruikte term in de fotografie. Wat betekent dit nu eigenlijk? En hoe verhoudt een crop camera zich tot een full frame camera? Om hier achter te komen is het belangrijk om het verschil te weten tussen crop en full frame.

Verschil tussen crop en full frame camera

Het verschil zit hem allemaal in de grootte van de camera sensor. De grootte van een full frame camera sensor is namelijk groter dan die van een crop camera sensor (APS-C). Om dit te begrijpen moeten we terug naar de analoge tijd. Toen werd er gebruik gemaakt van 35 mm film. De breedte van een full frame sensor is 35 mm. Ze refereren dus naar de analoge tijd, dit is de standaard geworden. Het is net zo breed als de 35 mm film van vroeger.

De grootte van een crop camera sensor is kleiner dan 35 mm, namelijk +- 22 mm. De crop sensor is dus als het ware ‘gecropt’, uitgesneden uit de full frame sensor, vandaar de naam. Een crop camera sensor heeft ook wel de naam APS-C sensor.

 

Verschil tussen crop en full frame camera

Sensorformaten.

 

Cropfactor

Bij crop camera’s hoort een zogenaamde cropfactor. Per merk camera kan deze factor verschillen.. De meeste cameramerken zoals Nikon en Fujifilm hebben een cropfactor van 1.5 x, Canon heeft een factor van 1.6 x. Dit houdt in dat je het brandpuntafstand, het aantal millimeters van de lens, moet vermenigvuldigen met de cropfactor. Een 18-55 mm lens op een crop camera is dus als het ware 27-82,5 mm. Een 70-200 is als het ware een 105-300 mm. Bij full frame camera’s heb je een crop factor van 1 x.

Er zijn camera’s die een nog kleinere sensor bevatten van de crop camera sensor zoals een compactcamera. Gebruik je een compactcamera? Dan heb je een cropfactor van 2 x. Gebruik je een middenformaat camera? Dan heb je een cropfactor van o.8 x. De sensor van een middenformaat camera is namelijk nóg groter dan een full frame camera sensor.

Lees hier het verschil tussen compactcamera en systeemcamera en hier het verschil tussen systeemcamera en spiegelreflex.

Bij de keus van een nieuwe camera moet je goed kijken naar een bijpassende lens. Niet iedere lens past namelijk op elke camera. Je moet eerst kijken naar de juiste vatting. Vervolgens moet je kijken naar het soort camera dat je hebt. Heb je een full frame camera? Dan kan je alleen full frame lenzen op je camera plaatsen. Als je een lens gemaakt voor crop camera’s op een full frame camera plaatst krijg je een vervelend vignet te zien. Nu kan je dit wel oplossen door in te zoomen of het beeld bij te snijden, maar ideaal is het niet. Andersom krijg je dit vignet helemaal niet te zien. Als je een lens gemaakt voor full frame op een crop camera plaatst, zie je alleen dat het een stuk ingezoomd is vanwege de cropfactor.

 

Compactcamera vs systeemcamera vs spiegelreflexcamera verschillen

Systeem, spiegelreflex en compact.

 

Wat voor invloed heeft de grootte van de sensor op je foto’s?

De grootte van de beeldsensor heeft invloed op de beeldkwaliteit, want hoe groter de sensor, hoe meer beeldkwaliteit je hebt. Een foto gemaakt met een full frame camera bevat meer informatie en is een veel groter bestand. Je kunt er in de nabewerking veel meer mee en je kunt er grotere afdrukken mee maken. Denk aan een heel groot formaat zoals fotobehang, zo groot! Op kleiner formaat, op een afdruk van zo’n 1,5 m, merk je weinig verschil tussen APS-C en full frame.

Een ander voordeel is dat een full frame sensor meer scherptediepte laat zien en dat het veel beter presteert bij hogere ISO-waarden. Je zal minder snel ruis zien bij hogere ISO-waarden. Let echter goed op het aantal pixels. Dit geldt namelijk niet voor camera’s met een hoger aantal megapixels dan 36 mp. Over het algemeen is 24 megapixels op full frame het best qua ruisprestaties. Dit heeft te maken met ‘pixeldichtheid’ en is erg technisch, dus dat is voer voor een ander bericht.

Voor de hobby-fotograaf is een full frame camera vaak een te grote stap, omdat full frame nu eenmaal veel duurder is dan crop. Dit komt door het feit dat een full frame sensor duurder in ontwikkeling is en doordat het glas van het objectief veel beter moet worden. Een professioneel fotograaf zal eerder naar full frame neigen vanwege het verschil in beeldkwaliteit. Een professioneel fotograaf verdient ook geld met zijn of haar fotografie, wat het makkelijker maakt om zulke dure apparatuur aan te schaffen.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!