Er lijkt een ware megapixelstrijd gaande te zijn: welke fabrikant maakt als eerst een 100 megapixel camera? Hoe hoger het aantal megapixels, hoe hoger de resolutie. Hoe meer megapixels, hoe beter, toch…? Lees de nadelen van extreem hoge resolutie. Weet je niet wat megapixels zijn of wat het voor invloed heeft op jouw foto’s? Lees dan dit artikel.

Zware bestanden

Fotograferen met een hoge resolutie camera betekent zware bestanden. Een foto gemaakt met een 45 megapixel camera wordt al snel 40 MB per foto! Dat telt al heel snel bij elkaar op. Bij bestanden van dit kaliber zijn een aantal dingen belangrijk:

Je moet een goed geheugenkaartje hebben met voldoende ruimte

De meeste geheugenkaarten beginnen bij 8 of 16 GB, maar met bestanden van 40 á 50 MB ga je al snel richting 32 GB, 64 GB of hoger. Bij veel camera’s met hoge resolutie worden soms andere kaartjes gebruikt dan SD kaarten. Denk aan CF-kaarten of XQD-kaarten. Deze kaarten kunnen sneller informatie verwerken dan een SD kaart. Je kunt sneller veel foto’s achter elkaar maken en het overzetten op laptop of harde schijf gaat sneller. Welk kaartje je nodig hebt is afhankelijk van welk type kaart in jouw camera past.

Je hebt externe harde schijven nodig (of cloudopslag)

Het geheugen van je laptop wil je het liefst zo leeg mogelijk houden zodat je laptop goed blijft werken. Daarom is het aan te raden om je foto’s niet op je laptop op te slaan, maar op een externe harde schijf of in de cloud.

Je laptop moet het aankunnen

Jouw laptop moet al deze zware bestanden kunnen verwerken. Wil je je foto’s overzetten, foto’s bewerken of een reeks foto’s samenvoegen tot HDR of panorama? Dan heb je een goede, snelle laptop nodig die dit aankan.

 

Sony, Nikon, Canon, hoge resolutie

Hoge megapixel camera’s van Sony, Nikon en Canon.

 

Je ziet alles

Camera’s met een hoge resolutie zijn erg foutgevoelig. Elke kleine beweging, van jezelf of van je onderwerp, wordt zichtbaar in je foto. Ben jij al bekend met de sluitertijdregel? De sluitertijdregel luidt als volgt: 1 / mm brandpuntsafstand van je objectief = maximale sluitertijd voor het uit de hand fotograferen. Fotografeer je op 200 mm? Kies dan een sluitertijd van minimaal 1/200. Fotografeer je op 50 mm? Kies dan een sluitertijd van minimaal 1/60.

Echter, omdat een hoge resolutie camera foutgevoeliger is, is het aan te raden om een dubbele sluitertijd aan te houden. In het geval van fotograferen op 50 mm, kies dan een sluitertijd van 1/100. Tip: controleer achteraf altijd je foto op scherpte!

Ruis

Hoge megapixelcamera’s presteren minder goed op het gebied van hoge ISO-waarden. Denk hierbij aan ISO 800, ISO 1200 of ISO 1600. Je ziet merkbaar meer ruis bij een camera met 50 megapixel dan bij een camera van 24 megapixel op dezelfde ISO-waarde. Een hoge megapixelcamera zal zich meer thuisvoelen in de hogere ISO-waarden zoals ISO 3200, ISO 6400 of hoger.

Voor wie is een hoge resolutie geschikt?

Mensen die veel sport, actie of evenementen fotograferen zullen niet snel voor een hoge resolutie kiezen. Voor hun is snelheid van belang en eventueel het snel kunnen delen van foto’s. Dat wordt lastiger met een hoge resolutie camera.

Mensen die echter in de studio fotograferen profiteren ervan, omdat ze in goede lichtomstandigheden fotograferen. Hetzelfde geldt voor iedereen die vanaf statief fotografeert zoals een product- of landschapsfotograaf.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!