Je hebt de term megapixels vast al eerder gehoord. Wat zijn megapixels precies en hoeveel megapixels heb je nodig? Lees snel verder.

Wat zijn megapixels?

Een digitale foto bestaat uit gekleurde lichtgevende puntjes, ook wel pixels genoemd. 2 miljoen pixels vormen samen 2 megapixel. Een beeld van 1920 x 1280 pixels bestaat in totaal uit 2.457.600 pixels, ook wel 2,4 megapixels. Het aantal pixels staat voor de resolutie van het beeld. Een beeld van hoge resolutie bevat veel pixels, een beeld van lage resolutie weinig pixels.

Hoe hoger de resolutie, hoe meer details

Als je een foto met hoge resolutie hebt kan je veel details in je foto zien. Die details ga je vooral zien als je inzoomt. Ga je inzoomen op een foto met hoge resolutie, dan blijven de details mooi zichtbaar. Ga je inzoomen op een foto met lage resolutie, dan verlies je details en ga je onscherpte of blokjes zien. De blokjes die zichtbaar worden zijn de pixels.

Lees ook: Waar moet je op letten bij extreem hoge resolutie?

 

Megapixels, hoge en lage resolutie

Links hoge resolutie, rechts lage resolutie.

 

Heb ik veel megapixel nodig?

Als je je foto’s enkel op sociale media of in een fotoboek plaatst is veel megapixel niet noodzakelijk. Tegenwoordig kan je makkelijk foto’s mooi afdrukken tot A4 met een 10 megapixel camera. Wil je je foto’s groter afdrukken, bijvoorbeeld op canvas of aluminium, dan is het raadzaam om naar meer megapixels te kijken, bijvoorbeeld 18 of 24. De meeste systeemcamera’s en spiegelregelxcamera’s hebben al zoveel megapixels dat dit gewoon mogelijk is. Praat je echter over afdrukken op behang of meterslange afdrukken, dan is het raadzaam om naar 36 of 45 megapixels te kijken.

Is het aantal megapixels belangrijk voor een mooie foto?

Nee, dat is het niet! Je zult het verschil in megapixels merken als je je foto’s groot af wilt drukken. Verder heb jij het eindresultaat van de foto zelf in de hand. Let liever op een goede compositie, kleuren, onderwerp etc. Waar het aantal pixels wel handig is is in de nabewerking. Hoe meer pixels je hebt, hoe meer ruimte je hebt om je foto aan te passen in de nabewerking.

Staat je dus absoluut niet blind op het aantal megapixels. Belangrijker is de grootte van de sensor, de kwaliteit van je objectief en je eigen ogen.

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!