Vuurwerk fotograferen: 12 tips voor het fotograferen van vuurwerk
Oud en nieuw staat voor de deur! Veel mensen gaan om middernacht voor honderden euro’s de lucht in schieten of gaan kijken naar de gemeentelijke vuurwerkshow. Waar je ook bent, je zal misschien de neiging hebben om je camera te pakken en het vuurwerk vast te leggen. Maar vuurwerk fotograferen: hoe doe je dat? In deze blog lees je 12 handige tips!
Tip 1: Zoek een mooie plek uit om het vuurwerk te fotograferen
Dat kan in je eigen straat zijn, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam of Scheveningen, waar ieder jaar een waanzinnige vuurwerkshow te zien is. Denk van tevoren na over de plek waar je wil staan. Wees ruim van tevoren op tijd om een mooi plekje te zoeken en je te stationeren. De mooiste plekjes zullen namelijk snel bezet zijn. Het scheelt als je een plek vindt waarbij je de hoogte in kunt. Je hebt dan geen last van storende factoren die het zicht op het vuurwerk blokkeren zoals mensen.
Tip 2: Experimenteer met de sluitertijd
De gouden regel wanneer je bezig bent met avond- en nachtfotografie is dat je je camera handmatig instelt. Tijdens het fotograferen van vuurwerk kan je ook van de diafragma voorkeurstand gebruik maken. We zullen de automatische stand bij het vuurwerk fotograferen niet gebruiken. De reden hiervoor is dat jouw camera een verkeerde inschatting van de lichtsituatie zal maken en de verkeerde instellingen zal kiezen.
Bij het fotograferen van vuurwerk kan je het beste experimenteren met de sluitertijd. Die sluitertijd hoeft helemaal niet zo lang te zijn, omdat het vuurwerk veel licht geeft. Hoe meer vuurwerk er achter elkaar wordt afgestoken, hoe korter je sluitertijd zal zijn, omdat het anders één grote lichtvlek wordt. Als er weinig vuurwerk achter elkaar wordt afgestoken, dan kan je met een langere sluitertijd meer vuurwerk in één foto laten zien. Het voordeel van een lange sluitertijd is dat het vuurwerk mooier op de foto komt te staan. Experimenteer dus vooral met de sluitertijd.
Een sluitertijd van 1 tot bijvoorbeeld 8 seconden is vaak een goede waarde, afhankelijk van de hoeveelheid licht dat het vuurwerk afgeeft. Met een lange sluitertijd kan je het vuurwerk prachtig op de foto zetten. Het gevaar van een lange sluitertijd is echter dat het vuurwerk flink overbelicht kan raken. Lees in de volgende tip hoe je dit kunt voorkomen.
Tip 3: Diafragma
Het diafragma heeft invloed op de scherpte in je foto. Om optimale scherpte te krijgen is het aan te raden om je diafragma minimaal op f 8 te zetten tot max f 13. Jouw foto zal dan van voor tot achter scherp zijn, mits er geen voorwerpen zoals mensen op de voorgrond dichtbij staan. Door de sweet spot te bepalen weet jij op welk diafragma jouw lens het scherpst is.
Wordt het vuurwerk met een lange sluitertijd en diafragma f 8 overbelicht? Dan kan je je diafragma nog verder dicht draaien naar f 10, f 13 of hoger.
Lees ook: 9 tips om je scherpte te optimaliseren
Tip 4: Hou je ISO laag
Doordat je fotografeert op statief en met lange sluitertijden is het niet nodig om je ISO-waarde omhoog te zetten. ISO heeft namelijk een nare eigenschap. Hoe hoger de ISO-waarde staat ingesteld, hoe meer ruis je zal zien en dit maakt de foto er niet mooier op. Daarnaast is het vaak niet nodig om de ISO-waarde hoger te zetten doordat het vuurwerk veel licht geeft. Houd je ISO-waarde daarom zo laag mogelijk.
Tip 5: Voorkom kruitdampen
Wanneer er vuurwerk wordt afgestoken zal de lucht snel vol raken met kruitdampen. Je eerste foto’s zijn daarom vaak het mooist, omdat de kruitdampen het prachtige vuurwerk niet in de weg zitten. Je ziet dit vooral als het windstil is. Wanneer de kruitdampen worden verlicht door het vuurwerk zullen er overbelichte vlekken te zien zijn. Begin dus vroeg met fotograferen.
Tip 6: Zet de camera op statief
Waarom je een statief of een stabiele basis moet gebruiken, zoals een muurtje of tafel, mag inmiddels duidelijk zijn. Het voorkomt bewegingsonscherpte. Zeker wanneer je een sluitertijd van enkele secondes gebruikt is dit noodzakelijk. Vergeet niet om de beeldstabilisatie op je objectief uit te zetten als je camera op statief staat.
Tip 7: Maak gebruik van de bulb-stand
De bulb-stand vind je door je sluitertijd naar 30 seconden te draaien en hem dan nog een tikje of twee verder te draaien. Het is perfect voor bijvoorbeeld het fotograferen van bliksem. Wanneer je een schicht hebt gevangen kan je de opname stoppen en timen. Ook voor vuurwerk fotograferen helpt bulb stand enorm. Het vuurwerk is elke keer anders en met de bulb-stand kan je zelf bepalen wanneer je de opname stopt en begint.
Tip 8: Stel handmatig scherp
Handmatig scherpstellen is altijd lastig, maar probeer bij avondfotografie de handmatige scherpstelling te gebruiken. Automatisch scherpstellen is voor een camera namelijk lastig in het donker, vooral bij vuurwerk. Hij blijft zoeken naar een punt om op scherp te stellen en dan mis je misschien net dat ene moment. Dit kan ook bij vuurwerk het geval zijn, omdat vuurwerk snel is verdwenen. Om goed handmatig scherp te stellen zoek je een felle lichtbron of structuur. Iets waarvan jij kan zien dat het beeld scherp wordt. Zoom in via je LCD-scherm op de lichtbron of structuur en stel handmatig scherp. Doordat je je diafragma op minimaal f 8 hebt staan, wordt de rest in je beeld ook scherp, afhankelijk van de afstand tot je onderwerp.
Probeer dit zeker te oefenen voordat je dit doet. Zo vaak zie je geen vuurwerk, dus als het misgaat tijdens een vuurwerkshow is dat behoorlijk vervelend.
Tip 9: Gebruik een afstandsbediening
Het is aan te raden om, samen met statief of stabiele basis, ook een afstandsbediening te gebruiken. Daardoor hoef je de ontspanknop van je camera niet in te drukken. Ook dit voorkomt bewegingsonscherpte. Daarnaast helpt het je tijdens het gebruiken van de bulb-stand omdat je je camera niet aan hoeft te raken om een foto te maken. Je maakt dan een foto met de afstandsbediening. Het is een goede investering die niet per sé duur hoeft te zijn.
Tip 10: Fotografeer uit de hand!
Deze tip spreekt de vorige tips tegen, maar als je tijdens een vuurwerkshow wilt fotograferen, dan ben je niet altijd in staat om statief mee te nemen. In een menigte staat dat alleen maar in de weg staan en zal je boze blikken werpen. Het helpt ook niet als men per ongeluk tegen je statief aanloopt. Omdat het vuurwerk zoveel licht geeft zijn daar gelukkig passende instellingen voor.
Gebruik bij het gebruik zonder statief de volgende instellingen: kies een zo open mogelijk diafragma om meer licht op de sensor te laten vallen. Kies vervolgens een sluitertijd van minimaal 1/60 om nog scherp uit de hand te kunnen fotograferen. Zet als laatst je ISO omhoog. Hoe hoog de ISO moet staan moet je even ter plekke testen. Het is afhankelijk van hoeveel licht er is.
Met deze instellingen wordt het mogelijk om ook met een korte sluitertijd het vuurwerk vast te leggen.
Tip 11: Maak gebruik van je omgeving
Vuurwerk is al mooi van zichzelf, maar als je de omgeving erbij betrekt wordt het vaak een nog veel mooier beeld. Je plaatst het vuurwerk dan echt in perspectief. Betrek bijvoorbeeld het publiek erbij dat naar een show kijkt, fotografeer vlakbij water om reflectie te vangen of fotografeer een deel van de stad erbij. Dit maakt je beeld alleen maar spannender en hiermee kun je je onderscheiden van anderen en misschien wel de show stelen.
Tip 12: Voeg je foto’s samen
Wanneer je een beetje kundig bent in nabewerkingsprogramma’s zoals Photoshop kan je een foto vol met vuurwerk maken! Meerdere vuurwerkfoto’s die je hebt gemaakt vanaf statief kan je heel makkelijk samenvoegen tot één foto waardoor de foto overal vuurwerk bevat zonder een foto bij te snijden.
De allerlaatste tip: vergeet niet om het veilig te houden! Ga jij het vuurwerk fotograferen tijdens Oud en Nieuw? Zo ja? Deel jouw resultaten op onze facebookpagina en ontvang gratis feedback!
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot