Ik heb ervaring met het werken in een camerawinkel en één van de meest gestelde vragen is: ”Ik heb een camera gekocht en ik wil een nieuw objectief. Welk objectief moet ik kopen?” Dit is een ontzettend belangrijke vraag. De keus van het objectief weegt namelijk zwaarder dan die van de camera, omdat een goed objectief belangrijker is dan de camera zelf. Waarom dat is ga ik je nu vertellen + tips voor het kiezen van het juiste objectief.

1. Brandpuntafstand

Vaak start men met de 18-55 mm lens, omdat deze lens meestal standaard wordt aangeboden met een nieuwe camera. Het is een goedkope lens met een beetje groothoek en een beetje zoom. Dit maakt het ideaal om te ontdekken of je fotografie wel echt leuk vindt zonder dat je meteen heel veel geld investeert in een lens. Deze lens is ook heel goed om te ontdekken waar je nu het meest op fotografeert. Fotografeer je het meest op 18mm? Dan kan je misschien gaan nadenken over een echte groothoeklens. Fotografeer je het meest op 55mm? Dan kan je gaan kijken naar een lens met meer zoom.

Als je al weet dat je fotografie écht leuk vindt en een specifiek doel hebt, dan is mijn advies om de 18-55 mm lens over te slaan. Kies liever een lens die meteen past bij wat je wilt fotograferen. Een landschapsfotograaf fotografeert normaliter met 14 á 24 mm en een portretfotograaf rond de 70 á 100 mm. Met macrofotografie heb je 100 mm en als je wildlife of vogels fotografeert zoek je een flinke telelens van wel 300 mm of meer. Ben je zoekende? Dan is bijvoorbeeld een 18-135 mm, of 18-200 mm lens wat voor jou zodat je kunt ontdekken op welk brandpuntafstand jij het meest fotografeert. Je hebt dan alles van groothoek tot telezoom. Je hoeft geen lenzen meer te wisselen.

Lees ook: De getallen op een lens: waar staan die voor?

 

Getallen op een lens

 

2. Beeldstabilisatie

Je hebt objectieven mét en zonder beeldstabilisatie. Beeldstabilisatie compenseert kleine trillingen die jij maakt tijdens het fotograferen uit de hand. Dit is voor tijdens het filmen bijvoorbeeld heel fijn, maar ook als je veel zoombereik hebt of als je vogels in vlucht fotografeert. Doe je dit veel, dan loont het om een objectief te kiezen met beeldstabilisatie. Met beeldstabilisatie wordt het makkelijker om beelden zonder bewegingsonscherpte te maken. Fotografeer je merendeels op statief, dan is het niet zo’n noodzaak, omdat je de beeldstabilisatie op statief uitzet om onscherpte te voorkomen.

Elk merk heeft een andere benaming voor beeldstabilisatie. Vind hieronder enkele benaming:

  • Nikon: VR (Vibration Reduction)
  • Canon: IS (Image Stabilization)
  • Sony: OSS (Optical Steady Shot)
  • Panasonic/Leica: MegaOIS, PowerOIS
  • Tamron: VC (Vibration Compensation)
  • Sigma: OS (Optical Stabilization)

3. Lichtsterk of niet?

Als jouw lens lichtsterk is betekent het dat je een diafragma hebt van bijvoorbeeld f 1.8 of f 2.8 in plaats van f 4 of f 5.6. Lichtsterke lenzen laten meer licht door waardoor het mogelijk is om langer door te fotograferen als het licht afneemt en je kunt je ISO-waarde lager houden. Een lage ISO-waarde voorkomt ruis. Het wordt met dit soort lenzen makkelijker om in slechtere lichtomstandigheden te fotograferen zoals binnen of op bewolkte dagen. Een ander voordeel is dat je veel onscherpte kunt creëren, bijvoorbeeld in de voor- en achtergrond bij een macrofoto. Leuke creatieve effecten zoals bokeh zijn goed mogelijk.

Heb je tijdens het fotograferen meestal voldoende licht, fotografeer je veel vanaf statief of in de studio? Dan is een lichtsterk objectief niet per sé een must.

 

Verschil zoomlens of prime lens

 

4. Prijs

De prijzen lopen nogal uiteen. Een lichtsterk objectief is vaak duurder dan een minder lichtsterk objectief, al zijn er heel goedkope opties beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een 50 mm f 1.8, de zogenaamde ‘plastic fantastic’. Die heb je vaak al voor onder de 200,-. Wil je een lens met beeldstabilisatie? Lenzen met beeldstabilisatie zijn duurder dan lenzen zonder beeldstabilisatie.

Daarnaast kan je ook kiezen om een ‘third party’ lens te kopen zoals een Sigma of Tamron. Lenzen van deze merken zijn vaak goedkoper, omdat ze deze lenzen op grotere schaal kunnen produceren. Nikon kan een objectief alleen voor zichzelf uitbrengen, terwijl Tamron dezelfde lens voor alle merken kan uitbrengen. Er hoeft alleen een andere vatting op. Hierdoor liggen de productiekosten lager en dit drukt de kosten aanzienlijk. Daarnaast moet het voor de consument aantrekkelijk worden om een lens van een ander merk te kopen dan het merk wat op de camera staat. Dat ze goedkoper zijn betekent niet altijd dat ze slechter zijn. Soms zijn ze zelfs beter!

Kijk goed naar je budget, maar zie een (lichtsterk) objectief als een investering. Het loont om soms nog even geduldig te zijn en door te sparen.

5. Gewicht

Hoe duurder een lens is, hoe zwaarder de lens zal zijn. Dit is vaak zo het geval. Het gewicht kan een belangrijke factor zijn. Als je veel onderweg bent kan je ervoor kiezen om een lichtgewicht lens te kopen. Dan hoef je niet urenlang te sjouwen.

Camera objectieven

 

6. Zoom of vast brandpunt?

Je hebt lenzen waarmee je kunt zoomen en lenzen waarmee je niet kunt zoomen. Met een zoomlens ben je lekker veelzijdig. Sta je te dicht op je onderwerp? Zoom uit! Is je onderwerp te ver weg? Dan zoom je in. Met een vast brandpuntafstand kan dat niet en zal je zelf van of naar je onderwerp moeten bewegen. Het voordeel van een vast brandpuntafstand objectief is dat ze vaker lichtsterk zijn en ook beter qua scherpte. Lees onderstaand artikel om meer over deze lenzen te weten te komen.

Lees ook: Verschil tussen zoomlens en prime lens

7. Kwaliteit

De kwaliteit tussen objectieven en de verschillende merken kan enorm variëren. Dat merk je bijvoorbeeld aan minder scherpte in de foto of minder scherpte in de hoeken, meer vignet, een andere kleurweergave of aan de vervorming. Merken zoals Tamron of Sigma zijn misschien goedkoper, maar dat betekent absoluut niet dat ze van mindere kwaliteit zijn. Mijn advies is om, als je twijfelt tussen meerdere merken, om ze uit te testen in bijvoorbeeld een camerawinkel of om ze eens te huren. Je moet toch echt zelf het verschil ervaren!

Over het algemeen is een objectief met een lang brandpuntafstand kwalitatief minder scherp dan een objectief met een korte afstand. Een objectief zoals een 18-200 mm of 70-300 mm is vaak niet zo scherp als een 24-70 mm of 16-35 mm. Dat is iets wat ik je al wel mee kan geven.

8: Welk formaat heeft mijn sensor?

Het formaat van de sensor kan per camera verschillen. Fotografeer je met Sony, Nikon of Canon? Dan heb je keus uit een camera met een crop sensor (APS-C) of met een full frame sensor. De crop sensor wordt over het algemeen door hobbyisten gebruikt, de full frame sensor voor professionals. Fotografeer je met Pansonic of Olympus? Dan heeft jouw camera waarschijnlijk een Micro-Four-Thirds sensor. Deze sensor is kleiner dan een crop en full frame sensor. Het formaat van de sensor zit ook al in de naam.

 

Camera sensor grootte

 

Heb je een MFT-camera, crop camera of een full frame camera? Let dan goed op de benamingen op de lens. Die benaming geeft namelijk aan voor welk type sensor het objectief is gemaakt:

  • Nikon: DX crop camera’s, FX voor full frame
  • Canon: EF-S voor crop camera’s, EF voor full frame
  • Sony: E voor crop camera’s, FE voor full frame
  • Fujifilm: XF voor crop, GF voor middenformaat (Fujifilm heeft geen full frame camera’s)
  • Panasonic: MFT voor MFT, Lumix S voor full frame
  • Olympus heeft geen full frame

Bijkomende handige tips

Lenzen worden regelmatig geleverd met een zonnekap. Die zit er niet voor niets bij! Schroef je zonnekap gewoon op je lens, het kan geen kwaad. Het verkleint de kans op lichtvlekken en het verkleint de kans op beschadiging van de frontlens. Eventueel kan je er ook voor kiezen om een UV-filter of protectiefilter te kiezen. Beide filters beschermen het glas van de lens en de frontlens tegen stoten en krassen. Ga je nachtfotografie doen? Schroef dan altijd je filters van je lens af! Tijdens nachtfotografie vergroten ze de kans op lichtvlekken.

Lens wisselen? Doe dat dan zoveel mogelijk binnen en hou de lens die je wilt wisselen binnen handbereik. Draai vervolgens de lens van de camera af met de lens naar beneden gericht. Dit zorgt ervoor dat er geen stof of andere dingen op de spiegel of de sensor terecht kunnen komen. Stof op de sensor laat namelijk vervelende vlekken zien die je op elke foto terug zal zien. Lees hier tips voor het onderhouden van je apparatuur.

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

 

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!